Viktigt att veta

Viktigt att veta

Slovakien – vad tänker du på när du hör namnet? Oavsett om det är klimatet, valutan, naturen, språket eller historien så kan det finnas tidpunkter då en liten guide kan komma väl till hands. Läs mer om allt i denna viktiga basfaktan om Slovakien.

Självständighet

Slovakien fick självständighet 1993 i samband med att Tjeckoslovakien delades. Idag är landet en republik.

Natur

Slovakien domineras av bergskedjor, bland annat Väst Karpaterna. Dalar och bäckar är vanliga och landet är ypperligt lämpat för vandring, klättring och olika friluftsupplevelser. Kajakpaddling och äventyr är också förträffliga i ett sådant land som Slovakien och faktum är att fler och fler åker hit för att utmana ödet och få lite adrenalinkickar.

Klimat och temperaturer

Slovakiens klimat är generellt torrt, vintrarna är kyliga och somrarna heta. Med andra ord är det ett kontinentalt klimat, som i grannländerna. Varmare väder förekommer i söder där huvudstaden Bratislava ligger, medan de bergiga delarna får mer nederbörd. Under den kallaste vintermånaden som är januari i Slovakien, är medeltemperaturen ca 2 grader. Sommartid (juli, augusti) stiger det till ca 27 grader som medeltemperatur.

Språk

Det officiella språket i Slovakien är slovakiska som är ett slaviskt språk. Det talas också ungerska och romani till en viss del, de räknas som minoritetsspråk. I de större städerna fungerar engelska bra men på landsbygden kan du bli tvungen att gestikulera en smula.

Huvudstad

Bratislava är den slovakiska huvudstaden och ligger i de södra delarna av landet.

Eluttag

Spänningen är 230 V och stickkontakt E är standard. Som turist från Sverige behöver du en adapter till Slovakien om du vill använda elprodukter.

Religion

Den huvudsakliga religionen i Slovakien är katolicismen.

Tidsskillnad

Det finns ingen skillnad i tid mellan Sverige och Slovakien.

Valuta

Valutan är Euro, det har varit så sedan 2009.

Åldersgränser

Den åldersgräns som råder vid alkoholinköp eller alkoholkonsumtion är 18 år. För hyrbil gäller 21-årsgränsen.

Visum

Eftersom Slovakien ingår i den Europeiska Unionen så behövs ingen inresevisum för att komma in i landet. Det du behöver är ett giltigt pass alternativt nationellt id-kort.

Larmnummer

EU använder 112 som det allmänna nödnumret och numret gäller även i Slovakien. Dock finns de gamla numren till polis, brandkår och ambulans fortfarande kvar.

  • Polis – 158
  • Brandkår – 150
  • Ambulans – 155

Vaccinationer

Uppdatera dina vaccinationer för följande sjukdomstillstånd när du ska resa in i Slovakien:

Rekommenderade vaccinationer:

  • Stelkramp / polio / difteri
  • Hepatit A och B
  • Mässling / påssjuka / röda hund
  • Tyfus (förekommer främst på landsbygden)
  • Fästingburen encefelit

Landsnummer

På tal om telefonnummer. Slovakiens landskod är +421.

Sjukvård

Ett EU-land ger alltid möjligheten att få sjukvård på samma villkor som landets invånarna om du som turist tar med dig det europeiska försäkringskortet. Sjukvården i Slovakien är bra i allmänhet även om den statliga vården inte toppar listorna över bästa sjukhusen i Europa. Generellt sagt är sjukvårdsstandarden lite lägre än i Sverige men den är ändå godkänd.

Apotek finns det gott om, speciellt i städer som Bratislava. Du kan hitta flera dygnet runt-öppna apotek samt akutläkare och tandläkare som tar emot när behovet kommer plötsligt.

Ambassader

Sverige har ingen ambassad i Slovakien, men väl ett konsulat. För att besöka den svenska ambassaden måste du åka till Wien.

Svenska konsulatets adress i Bratislava:

Sveriges honorära generalkonsulat
Tomášikova 30
821 01 Bratislava
Slovakien

Telefon: +421 (0)2-434 217 00

Slovakiens ambassad ligger i Stockholm:

Arsenalsgatan 2
111 47 Stockholm

Telefon: 08-54503961