Mat & dryck

Mat & dryck

De flesta östeuropeiska länder har ett ganska liknande kök och tar många influenser av varandra. Slovakien har en del väldigt innovativa och intressanta rätter som de flesta nog skulle säga är utsökt goda till på köpet. Många österrikiska och ungerska inslag är vanliga. I slovakiska köket används många olika grönsaker, tillredda på olika sätt. Detta tack vare att landet har ett stort jordbruk och många grönsaksodlingar. Som dryck är öl den viktigaste och det går att få tag på flera slovakiska ölmärken. Nu blir du säkert intresserad av vad som bjuds på borden, så vi ska inte hålla dig på halster längre.

Slovakiska maträtter och specialiteter

Både snabbmatställen och lyxigare krogar finns att besöka i Slovakien. Bratislava har en hel uppsjö av urvalet och det till rimliga priser. Själva huvudstaden har för övrigt en egen liten snabbmatsrätt som kallas för Richman – ett rullat bröd med ost- och kålfyllning som gärna äts tillsammans med kött och en krämig majonnäs. Andra exempel på smarrig slovakisk mat är:

  • Treska – en specialitet som görs på torsk, lök och morötter, tillsammans med majonnäs.
  • Brynzové halušky – anses som Slovakiens nationalrätt med gnocchis, fårost och stekta baconskivor.
  • Knödel – äts även i kringliggande länder och liknar en slags kroppkaka som äts med fyllning.
  • Gulaschgrytor – gulasch är vanligt i Ungern och Österrike och eftersom Slovakien har inspirerats från dessa kök, är gulasch även vanligt i olika tappningar här.

Slovakiska smörgåsar

Ett tips för dig som vill äta dig mätt med enkel och god mat, är att gå in på något av kaféerna och beställa en smörgås. I Slovakien tycker man om mackor av alla dess slag och de är garanterat stora och välfyllda med allehanda läckerheter. Bra till lunch eller när du inte vill betala för en varm middag.

Dryck

Bälga i dig öl i Slovakien! Landet har egenproducerad öl och det mest berömda varumärken är Zlatý Bažant som dessutom finns i många varianter, Corgon, Topvar och Saris.

Bratislava har blivit känd som staden som säljer Europas billigaste öl så utnyttja den infon och prova så många märken som möjligt.

TIPS! Ser du skylten Pivo utanför en bar i Slovakien så kan du vara säker på att kunna smaka massor av ölsorter.

Slovakien är även en vinproducent sedan över 2 sekel, men öl anses ändå som den viktigare drycken.

Mineralvatten och läsk

Det finns många mineralvattenkällor i Slovakien och därigenom många olika sorter att köpa i butikerna. Slovakerna har även gjort sin egen variant av Coca-Cola – Kofola…

Restaurangkultur

Kafékulturen är starkare än att gå ut och äta på restaurang i Slovakien. Förvisso har detta börjat ändra sig i städerna, men det är emellertid fortfarande vanligare att man gå ut och provar nya kaffe- och även ölsorter.

Middagstider

Slovaker äter vanligtvis sin frukost mycket tidigt och sedan följer den viktigaste måltiden på dygnet – lunchen. Middagen består vanligtvis av rester eller ett lättare mål mat, men på helgerna kan många välja att ha middagen som dagens höjdpunkt istället. Middagen serveras vanligtvis runt 19 på kvällen.

Prisnivåer

Slovakien är ett billigt land att äta i, oavsett om det rör sig om vanlig handel i mataffärerna eller restaurangbesök. En riktigt fin middag för två kostar runt 200-lappen. Ölen som räknas som Europas billigaste kostar inte mycket mer än 13-14 kronor pinten.