Kosice

Kosice

Slovakiens näst största stad och den viktigaste orten i landets östra del heter Kosice. Rent geografiskt är den en guldgruva för turister eftersom den har både berg och vatten nära inpå knuten. Dessutom ligger den alldeles på gränsen till Ungern (ca 25 km) om du skulle få för dig att göra en liten avstickare dit. Kosice har blivit ett hett turistmål på sistone när man vill se andra städer än bara Bratislava. Du lär dock få uppleva en del kontraster – Kosice har underbar natur och vacker arkitektur, men är främst känd för sin stålindustri och för att ha landets största universitet. En stad med många järn i elden!

Bästa tiden

Åk helst till Kosice under sommar eller höst eftersom det är då allt händer. Kosice är nämligen känt för sina festivaler och kulturella event samt för sin färgsprakande natur som är som allra vackrast då.

  • Vinfestival i juli
  • Rockfestival under augusti månad
  • Orgelfest i september
  • Fredsmaraton som sker i oktober

Se och göra i Kosice

Den inre delen av Kosice är fylld med medeltida gränder och slitna men praktfulla byggnader. Förutom att strosa runt här och shoppa i småbutiker kan du också besöka den stora katedralen St. Elizabeth som stod färdigbyggd i början av 1500-talet. Det norra tornet på katedralen heter Kung Sigismunds-tornet och är nästan 60 meter högt med möjligheten att klättra upp i det i en brant spiraltrappa. Men väl uppe får du en fin utsiktspost.

Beggar’s House eller Žobrákov dom

En av Kosices vackraste och mest omtalade byggnader är Beggar’s House vars förgrundsgestalt faktiskt var en tiggare. Hans historia tedde sig som så att hans tiggeri imponerade så mycket på folk att han faktiskt började tjäna storkovan på sin skickliga taktik. Med denna ”intjänade” inkomst lät han bygga en praktfull byggnad i Art Nouveau-stil som vid tidpunkten började spela en stor betydelse för stadens köpmän. Idag finns et både konst och coola butiker i den nedre delen.

Ta sig hit och runt

Kosice har en internationell flygplats dit vissa charterbolag och lågprisbolag som Wizzair brukar flyga, bland annat från Storbritannien. Du kan även flyga till Bratislava och ta inrikesflyget till Kosice. Ett annat alternativ är tåget från Slovakiens olika städer eller ta tåget hela vägen till Kosice från Sverige.

I själva staden kan du ta dig runt till fots eller hoppa in i en taxibil som det finns många av. I annat fall finns billiga lokalbussar samt 15 spårvägslinjer att ta.

Shoppingutbudet

Ett acceptabelt shoppingutbud finns även om det inte kan mäta sig med en europeisk storstads urval. I den gamla stadskärnan finns en hel del souvenirshoppar och småbutiker att titta runt i och både i och strax utanför staden ligger flera shoppinggallerior. Aupark är en de största. Upptäck även några bra outlets med märkeskläder och designvaror. I Kosice säljs ganska många amerikanska varumärken och detta till en ganska billig peng.

Letar du efter varierande shopping i alla dess former med olika utbud ska du gå gatan Hlavná Ulica fram. Här finns även en del konst, kosmetika och kuriosa sida vid sida av kläder och skor.