Sevärdheter

Sevärdheter

Många hakar kanske upp sig på slovakiska storstäder som Bratislava och Kosice men Slovakien har massor av sevärdheter utanför dessa stadsgränser som är värda att fästa blicken på. Många av dessa inbegriper naturen på något sätt, men var du än åker i landet kommer du att upptäcka att kultur och historia finns överallt.

Bergen i Slovakien

Slovakien är ett bergigt land med bergskedjorna Tatra och Karpaterna där snöbeklädda toppar lockar klättrare från alla världens hörn. Att vandra i slovakiska berg blir lite som en sagovandring och ett livsminne. Några tips på underbara platser att göra trekking på och slå läger om du vill tälta, är Tatras höga och låga punkt, Slovensky Raj och Mala Fatra varpå den sistnämnda inte är något för höjdrädda…

Grottor i berget

Det är också mycket värt att berätta om de många bergsgrottorna som ligger gömda lite varstans i bergsmassiven. Se till att ha rätt utrustning om du ska knalla ned i en grotta och gå aldrig ensam dit. Tips på grottor är isgrottan Dobsinska och Ochtinska som är en aragonitgrotta.

Kurera dig i Slovakiens många kurorter

Otroligt många turister väljer att åka till en slovakisk kurort för att bada i varma källor och koppla av i vacker natur. Slovakien är känd för sina många kurorter som både kan erbjuda varma bad och mineralvattenkällor med mera. Tips på orter att hämta ny livskraft ifrån är:

 • Bardejov
 • Sliac
 • Piestany

I kurorterna kan du ta in på sköna och bekväma hotell och få ett paketpris med varmbad och olika behandlingar. Boka en kort helg eller stanna en hel vecka. Fördelen med att åka på kur på Slovakiens orter jämförelsevis med till exempel tyska eller österrikiska, är att de slovakiska vanligen är mycket billigare.

Åk på slottsspaning

Centraleuropa är som klippt och skuret för dagsutflykter för att titta på gamla slott och borgar som alla ser ut som om de vore greve Draculas hem. Vissa av slotten kan du även boka rum på.

 • Bojnice slott för obotliga romantiker som vill vandra i den vildvuxna slottsparken
 • Slottet i Nitra med sina tinnar och torn
 • Det gamla slottet i Banska Stiavnica

Festa loss på folklore- och musikfestivaler

Folklore, traditioner och musik firas stort i Slovakien och nästan alla städer och byar firar någon slags festivitet under året. I Trencin hålls Pohoda-festivalen – en festivitet som uppmärksammar musik och konst på det äkta slovakiska viset, dock varvat med pop och rock. Människor klär sig i traditionella klädedräkter och du kommer även att kunna se teatrar, bildkonst och indiefilmer. Om du är ung eller åker med ett kompisgäng kommer du garanterat att älska dessa festdagar.

En annan festival som verkligen är tillägnad folkdans, är Východná-festivalen i byn med samma namn. Den infaller några dagar i början av juli och lockar turister från hela världen. Att byn är så liten och distriktet så vackert gör att festivalen har fått så stor uppmärksamhet. Är du riktigt intresserad av slovakisk kultur och tradition är det hit du ska åka. Passa även på att köpa äkta, genuint slovakiskt hantverk och sömnad när du åker till Východná.

Träkyrkorna i öster

I östra Slovakien lär du inte gå miste om de underbart fina träkyrkorna i Karpaterna. De flesta är Unesco-märkta och är framför allt kända för sina stora klocktorn av trä. Det intressanta med dessa många träkyrkor är att de speglar hela tre grenar av kristendomen.

 • Romersk-katolska
 • Grekisk-ortodoxa
 • Protestantiska

Det är inte bara utsidan på träkyrkorna som imponerar – gå in och se de otroliga detaljerna av träsniderier i form av ikoner på altare och pelare med mera. Kyrkorna uppfördes någon gång mellan 1500-talet och 1700-talet och är alla välbevarade. Några exempel på hänförande kyrkor att åka och titta på listas nedan.

 • Ladomirová-kyrkan som består av ljust och mörkt trä
 • Den vita och bruna träkyrkan i Kežmarok
 • Den bildsköna grekiskortodoxa kyrkan i Hronsek