Resa runt

Resa runt

Slovakien är ett litet land och det finns många olika sätt att ta dig runt där. Inrikesflyget fungerar någorlunda bra, järnvägsnätet och bussnätet är billigt, hyrbil är lätt att få tag på och taxi funkar utmärkt i städerna. Det kan dock finnas vissa saker att tänka på och tips att ta del av.

Flyga inrikes

Det går att ta inrikesflyg i Slovakien men bara mellan ett fåtal städer. Den huvudsakliga flygplatsen är den utanför Bratislava (Vrakuna) men du kan även flyga till Poprad-Tatry och Kosices internationella flygplats. Inrikesflygen är billiga och har du bråttom kan det vara det bästa alternativet. Till och från flygplatsen hittar du bra biljetter på flygtransfer.nu.

Med tåg i Slovakien

Den slovakiska järnvägen heter ZSR och är ett bra sätt att ta dig runt billigt och snabbt. Järnvägen använder två tågtyper som avgör om det är snabbtåg eller vanliga tåg.

  • Rychlik är de snabba tågen som enbart trafikerar de längre sträckorna
  • Osobní är långsamma lokaltåg som stannar vid många stationer

Det slovakiska bussnätet

Ta gärna buss i Slovakien men helst bara om du ska till närområdena där du befinner dig, annars får du vara beredd på många byten. Långfärdsbusstrafiken kunde vara bättre och de flesta som ska längre bort i landet väljer att ta tåget istället. Om du däremot vill åka till någon närliggande förort så är bussarna perfekta transportmedel. Det enklaste är om du köper biljett direkt hos chauffören men i vissa fall går det också att vända dig till en biljettlucka på stationen.

Bussarna i Slovakien drivs av företaget SAD.

Turistbussar och sightseeing

I vissa städer som Bratislava kan du hoppa på en turistbuss och se de stora sevärdheterna. En rundtur på ca 1,5 timme kostar drygt 130 kronor. I flera slovakiska städer kan det även finnas alternativ, såsom guidade turer om du hellre föredrar det.

Taxi

Att ta taxi är billigt men här måste du tänka dig för. Det kan nämligen bli mycket dyrt om du håvar in en taxibil på gatan istället för att ringa och beställa en. Det kan vara lite klurigt att komma ihåg då det oftast är raka motsatsen i flertalet andra europeiska städer. En annan sak du måste komma ihåg är att alltid titta efter om bilen har taxameter, annars bör du förhandla om fastpris eller ringa ett annat taxibolag.

Hyrbilsmöjligheter

Alla de större städerna och flygplatserna ger möjlighet för folk att hyra en bil. Tänk på att du måste ha fyllt 21 år. Att välja en bil från de internationella firmorna kan ibland vara säkrare men du sparar ofta in mycket mer pengar på att gå via de lokala företagen. Se bara till att de känns seriösa! Vi rekommenderar Biluthyrning.com för billiga och seriösa biluthyrningsfirmor.

Lifta

I övriga Europa har liftande blivit lite av ett utdött fenomen, dels på grund av att det finns betydligt bättre färdsätt och dels för att säkerheten inte alltid är den bästa. I Slovakien liftar dock människor frekvent. Du får emellertid bara lifta vid vägar som inte är motorväg. Ett tips är att undvika att lifta ensam, speciellt om du är kvinna. Ta med en kompis och se till att ni är uppmärksamma på vem som plockar upp er.

Säkerhet och prisnivåer

Säkerheten på transporter är generellt bra. Stöld eller rån kan förekomma men vidtar du bara de vanliga försiktighetsåtgärderna så ska du klara dig bra.

Du tar dig fram billigt i Slovakien! Månadskort kostar inte så mycket mer än motsvarande 250 kronor och en enkelbiljett på bussar brukar gå på ca 6-7 kronor.