Resa till Slovakien

Resa till Slovakien

Slovakien är ett lätt land att ta sig till och det finns flera sätt att göra det på. Flygförbindelserna från Sverige är inte perfekta eftersom du normalt måste byta någonstans först, men på det stora hela blir inte en resa något större problem. Andra sätt är att ta dig hit med tåg eller buss. Här får du tips på alla färdvägar till Slovakien.

Med flyg

Du kan ta lågprisflyg till Slovakien såsom Ryanair eller Wizzair men det krävs något byte först, som i London Stansted i Storbritannien eller i Sofia i Bulgarien. Andra flygbolag att ta är exempelvis SAS till Wien och därifrån ta ett tåg vidare till Slovakien. Faktum är att förbindelserna med flyg ännu inte är speciellt bra när det gäller Slovakien från Skandinavien. Det går flygtrafik till både Bratislava, Kosice och Poprad-Tatry men inte från Sverige. Det bästa direktflyget är från London och den sista biten väljer faktiskt många att ta buss eller tåg. Det går givetvis även att flyga direkt till städer som Budapest, Prag eller Wien och stanna där några dagar innan du åker vidare på annat sätt.

Med tåg och Interrailkortet

Tågresorna börjar öka markant ute i Europa och det med rätta. Att ta tåget ända ned till Slovakien bäddar för många fina minnen på vägen. Just vägen ner till Centraleuropa är extra vacker så passa på när trenden att tågluffa börjar ta vid igen. Det billigaste och bästa sättet att ta ett tåg är att köpa Interrailkortet som tillåter dig att välja länder där du bara kan hoppa på och åka vidare utan att behöva förboka i lång tid i förväg. Gör små avstickare på vägen om du har tid. Det vore synd att missa alla kulturella städer som susar förbi på resan ned. Dessutom är Slovakien fylld av mysiga kurorter att göra ett stopp på med tåget innan du når din slutdestination.

Långfärdsbussar

Reser du med en liten budget och vill lägga så lite pengar som möjligt på resan ner kan du ta långfärdsbussar som FlixBus. Det är ett tyskt bussbolag som trafikerar sträckor i hela Europa till låga priser. Resan kan bli lite lång och obekväm men fördelen är att du kan lägga mer pengar på annat.

Från Wien

Wien ligger nära Bratislava och det är enkelt att bara resa över dagen.

Bilsemester till Slovakien

Att bila är ett bekvämt sätt att ta dig genom Europa. Du kan ta resan helt i eget tempo och stanna till där du känner för. En bilresa ända från Sverige och Stockholm ned till den slovakiska gränsen tar ca 24 timmar om du kör i ett sträck. Länder att korsa på vägen ner är Tyskland, Polen eller Tjeckien innan du kommer fram. Coola städer som kan besökas på turen är bland andra Berlin och Prag.

Tänk på att de flesta vägar i Slovakien är belagda med vägtullar förutom de som finns i anslutning till Bratislava. Det är dessutom dessa vägar som är i bäst skick, speciellt motorvägarna. Vägnätet i landet är förhållandevis acceptabelt med undantag för vissa landsortsvägar, och i de östra delarna är vägnätet lite osammanhängande vilket kan vara knepigt för en ovan bilist.