Bratislava

Bratislava

Slovakiens huvudstad är lika vacker i verkligheten som i drömmarna. Till stor del liknar Bratislava Wien eller Prag men den är betydligt mindre och dessutom mindre kostsam för en turist. Du har således allt att välja på till ett lägre pris och med kortare avstånd. Dessutom är det nära till de andra centraleuropeiska städerna om du vill göra en liten rundresa och slå flera flugor i en smäll. Låter Bratislava som nästa weekend-resa?

Ung puls i gamla stadsdelar

Det genuina i Bratislava är att det har blivit ungdomens stad i gamla kvarter. Den unga pulsen känns av var än du sätter fötterna samtidigt som du i stort sett alltid är omgiven av historia på något sätt. Här bor 60 000 studenter som både syns och hörs.

”På den vackra, blå Donau…”

Precis som flera andra städer i den här delen av Europa så flyter den berömda och vackra floden Donau genom Bratislava och fungerar som en glittrande länk. På den kan du göra båtutflykter eller cykla utmed flodbankarna.

Se och göra

Vad mer finns det att göra i Bratislava – Skönheten vid Donau som staden också kallas?

Kolla in gatukonsten

Slovakiens huvudstad är full av gatukonst på väggar, murar och i tunnlar. Men inte på ett klotterartat sätt utan på ett verkligt konstnärligt vis och till och med i form av statyer. Den mest kända heter ”Cumil” och består av en liten rolig gubbe som poppar upp ur en brunnslucka. En annan kallas för ”Beautiful Ignaz” som är en gladlynt liten gubbe av brons som ser ut att vilja hälsa på varenda förbipasserande människa. Dessa gatustatyer sprider verkligen glädje i hela Bratislava.

Bara genom att vandra runt i eget tempo kan du gå på gratis museum utan att behöva lägga en enda krona. Mysigt, kul och inspirerande!

Festivaler på höstkanten

Åk gärna till Bratislava under hösten. Det är då allt sker och det är ännu inte för kallt att gå omkring hela dagen. Då inträffar dessutom en del musikfestivaler och konstevent som sätter Slovakien på kartan och gör den till rena konsteldoradot.

  • I september rockar Bratislava loss med en hejdundrande musikfestival.
  • Under oktober är det barnkonst-festivalen.
  • November bjuder på fotografiutställningar i hela staden.

Det vita slottet

Det vita slottet med tinnar och torn är en sevärdhet som du inte kan missa. Det ligger på en höjd och är lika uppenbart som Eiffeltornet i Paris – det går liksom inte att inte lägga märke till det. Slottet bär på många myter och legender som du kan höra om från guider. Promenaden hit upp är fin och utsikten enastående.

Smaka slovakiska viner i Modra

Slovakien har en del riktigt bra viner. De finaste vingårdarna hittas i Modra. Ta en dagsutflykt med buss eller bil och köp med dig några flaskor hem.

Ta dig hit och runt

Åk tåg, långfärdsbuss eller flyg till Bratislava. Med flyg är det enklast att byta någonstans i Europa eftersom det inte går några direktflyg från Sverige. Du kan exempelvis åka med Ryanair till Bratislava från London och dessförinnan ta samma eller annat flygbolag till London.

I Bratislava går du helst. För övrigt finns lokalbussar, spårvagnsnät och trådbussar som tar dig runt. Det som är lite klurigt är det här med biljetternas giltighetstid som bara uppgår till 15 minuter innan du måste stämpla nytt. Du kan dock köpa dygnskort eller veckokort. Undvik taxi då det finns många oseriösa ”chaufförer”. Förbeställ om du måste ta en taxibil och se till att det är från en ärlig firma.

Shopping

Den bästa shoppingen i Bratislava gör du på köpcentra som Eurovea, Aupark och Kompot. Det finns mindre shoppingstråk men inte så att du häpnar av positiv överraskning. Däremot finns det en del marknader att gå på. Några exempel:

  • Marknaden på Mileticova Street
  • Žilinská-marknaden